pondělí 24. května 2010

Vysočina Tour 2010

14.-16.5.2010


Účast : Jana bez Jury, Jana s Laďou, Yvona bez Vládi, Pavla s Jirkou, Karel bez Dády, Dana se mnou, Mlhovi spolu.

Počasí zůstalo předpovědi dlužné jen deště, teplota a vítr dávaly tušit, že slabší jedinci odpadnou ještě před startem. V týmu ale tentokrát žádní takoví nebyli, protože kromě Jany, která hlídala chalupu a psa vyjeli (a dojeli všichni). Noční vydatný déšť dokonale připravil terénní úseky, kterých Laďa jako tvůrce trasy zařadil požehnaně. Zda neuhnout na asfalt se strategicky ptal vždy v místech, kde bláto končilo a cesta slibovala konečně pevnější povrch. Ten byl však s neomylnou pravidelností zakrátko vystřídán loužemi přes celou cesty. Jediní skalní příznivci těchto „technických pasáží“ – Béda, Mirek a Ježek tentokráte chybně zvolili jiný program. I tak jsme překvapivě bez větších následků objeli celou přehradu (aniž bychom ji zahlédli) i mrtvou srnu.

Na hrázi jsme se po chvíli přemýšlení a váhání téměř všichni shodli, kterým směrem že ta voda vlastně teče a správně přiřadili i názvy Dalešická a Mohelno. Vyhlídek na jezero nakonec bylo několik, každý si vybral, která mu vyhovovala. Zajížďku k Wilsonově skále se Laďovi podařilo utajit tak, že některým jedincům zcela uniklo, že se vracíme po stejné trase. Určité pochybnosti vznikly v okamžiku, kdy jsme opět objížděli letiště, nápadně podobné tomu, kde jsme byli před hodinou. Tak jsme si kromě Gripenů prohlédli (a odvážní i vyfotili) ještě bojové vrtulníky. Skutečně jasno o projeté trase jsem měl až doma nad mapou a daty z GPS. Na další, poměrně příjemné zajížďce do vesničky Dalešice někteří vzpomínali na Postřižiny a jiní třeba na českou svíčkovou. V neděli se počasí k velké radosti většiny účastníků ještě výrazně zhoršilo, na kole se dalo jet jen po větru a bez možnosti návratu. Jako náhradní program byla zvolena městská turistika po Třebíči, v kombinaci bazilika, židovská čtvrť, hřbitov a hospoda. Zejména posledně jmenovaná atrakce stále vyvolává příjemné vzpomínky.

Při výčtu všech příjemných okamžiků výpravy nelze opomenout cyklisticky luxusní ubytovací zařízení a pětihvězdičkový servis paní domácí zahrnující plápolající krb, hrnec guláše i profesionální pro tento účet speciálně vytvořenou teamovou hru s hodnotnými cenami. Zde si dovolím jen jedinou drobnou výtku – použitý vyhodnocovací systém nepamatoval na nestandardní řešení krizových situací (např. nehorázně preferoval padák) Tak docházelo k absurdním situacím, že vítězili lidé, kteří o pobytu v přírodě ví pouze z doslechu a skuteční „trampové“ se museli spokojit s cenou útěchy.
I když nebyly vyčerpány všechny plánované cíle – především rozhledny a věřím že i nějaké bláto zůstaly na příští rok, lze tuto etapu hodnotil jednoznačně kladně. Kromě několika nových brněnských slov („náspo“ apod.) jsme si přivezli kosatce a věřím že i chuť do dalších akcí. Laťku letos nastavil hodně vysoko Béda, Hradecko-Brněnská organizace rozhodně nezůstala pozadu.

Trasa ke stažení :
http://www.edisk.cz/stahnout-soubor/23570/vysocina_tour_2010.kmz_213.77KB.html

Žádné komentáře:

Okomentovat